Holandská slaninová omáčka

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 5 minut
Počet porcí: 2 šálky

Kalorie na porci: 86 kcal

Sacharidy: 0,1 g
Bílkoviny: 0,5 g
Tuky: 9 g

Suroviny:

  • 2 velké žloutky

  • 2 lžičky vody (nebo vývaru)

  • 1⁄2 šálku tuku ze slaniny (nebo másla, kostní dřeně)

  • 1⁄4 lžičky jemné mořské soli

Postup:

  1. V hrnci rozehřejte tuk ze slaniny nebo másla, dokud nebude horký.
  2. Vložte žloutky a vodu do půllitrové sklenice se širokým hrdlem. Umístěte ponorný mixér na dno sklenice. Zapněte mixér a pomalu přidávejte horký tuk. Velmi pomalu mixér zvedejte nahoru. Buďte trpěliví! Dosažení omáčky by vám mělo trvat asi minutu. Pomalé pohybování mixérem je klíčem k dosažení výsledku. Ochutnejte a případně dosolte.

  3. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v lednici po dobu až 4 dnů.