Steak a vejce

Doba přípravy: 5 minut + 15 minut na odležení steaků
Doba vaření: 10 minut
Počet porcí: 2

Kalorie na porci: 241 kcal

Sacharidy: 0,4 g
Bílkoviny: 20 g
Tuky: 12 g

Suroviny:

  • 2 ks (120g) steaku

  • 2 lžičky jemné mořské soli

  • 1 lžička sádla nebo loje 

  • 2 velká vejce

  • 2 lžíce slaninové holandské omáčky nebo slaniny (volitelné)

Postup:

  1. Nechte steaky 15 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby bylo zajištěno rovnoměrné pečení.
  2. Předehřejte troubu na 150 stupňů. Steaky osušte z obou stran a dobře ochuťte solí.
  3. Pečte steaky z každé strany asi 2-4 minuty podle tlouštky a vaší preference.
  4. Poté dejte dopéct steaky do trouby na 10-15 minut
  5. Mezitím orestujte vejce: v litinové pánvi rozehřejte sádlo na minimální teplotu. Do pánve rozklepněte vejce. Dochutíte zbylou solí. Pánev přikryjte pokličkou a smažte, dokud nejsou bílky provařené, ale žloutky jsou stále tekuté, asi 4 minuty. Vyjměte vejce z pánve.
  6. Steaky nakrájejte a dejte na dva talíře. Do každého přidejte smažené vejce, talíř polijte lžící holandské omáčky nebo ozdobte slaninou. Podávejte nejlépe čerstvé.