Steak a vejce

Doba přípravy: 5 minut + 15 minut na odležení steaků
Doba vaření: 10 minut
Počet porcí: 2
Kalorie na porci: 241 kcal
Sacharidy: 0,4 g
Bílkoviny: 20 g
Tuky: 12 g
Suroviny:
-
2 ks (120g) steaku
-
2 lžičky jemné mořské soli
-
1 lžička sádla nebo loje
-
2 velká vejce
-
2 lžíce slaninové holandské omáčky nebo slaniny (volitelné)
Postup:
- Nechte steaky 15 minut odpočívat při pokojové teplotě, aby bylo zajištěno rovnoměrné pečení.
- Předehřejte troubu na 150 stupňů. Steaky osušte z obou stran a dobře ochuťte solí.
- Pečte steaky z každé strany asi 2-4 minuty podle tlouštky a vaší preference.
- Poté dejte dopéct steaky do trouby na 10-15 minut
- Mezitím orestujte vejce: v litinové pánvi rozehřejte sádlo na minimální teplotu. Do pánve rozklepněte vejce. Dochutíte zbylou solí. Pánev přikryjte pokličkou a smažte, dokud nejsou bílky provařené, ale žloutky jsou stále tekuté, asi 4 minuty. Vyjměte vejce z pánve.
- Steaky nakrájejte a dejte na dva talíře. Do každého přidejte smažené vejce, talíř polijte lžící holandské omáčky nebo ozdobte slaninou. Podávejte nejlépe čerstvé.