Zvěřinové nebo hovězí jerky

Doba přípravy: 5 minut + 1 hodina na zmrazení
Doba vaření: 6-8 hodin
Počet porcí: 8
Kalorie na porci: 86 kcal
Sacharidy: 0 g
Bílkoviny: 17 g
Tuky: 1 g
Suroviny:
-
500 g vykostěné zvěřiny nebo hovězího masa
-
1 lžíce mořské soli
Postup:
- Maso dejte na 1 hodinu do mrazáku, aby se snadněji krájelo. Maso nakrájejte na dlouhé proužky o šířce 2-3 cm a tloušťce 4 mm. Proužky ze všech stran osolte.
- Postup v troubě: předehřejte troubu na 70 stupňů. Uspořádejte proužky na plech vystlaný pečicím papírem, aniž by se navzájem dotýkaly.
Metoda sušení: vložte proužky osoleného masa do sušičky tak, aby se navzájem nedotýkaly, a nastavte sušičku na teplotu 70 stupňů.
-
Pro oba způsoby: Maso dehydratujte po dobu 6 až 8 hodin nebo dokud nebudou jerky usušené na požadovanou žvýkatelnost. Pro žvýkavější strukturu dehydratujte kratší dobu.
-
Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 2 týdnů a v mrazáku až měsíc.
TIP: Vyzkoušejte jerky z jater!