KROK 7: Univerzální principy jedení
BĚŽTE V KLIDU SVÝM TEMPEM:
První týden je časově nejnáročnější. Neexistuje něco jako "jsem ve skluzu". Pokud jdete krok-za-krokem, tak jdete přesně tím správným tempem.
Od 3. týdne dále je obsahu méně, navíc přístupy máte na vždy, takže vám nic neuteče! Hlavně zůstaňte v klidu...
Intimní jedení, intuitivní jedení a skutečné jídlo - první změny životního stylu
V této lekci projdeme JAK jíst, KDY jíst, KOLIK jíst a CO jíst. Ač jsme každý jiný, je velké množství věcí, které jsou úplně univerzální pro všechny z nás. A tyto principy projdeme v této lekci.
💡Další krok se zpřístupní po splnění (zaškrtnutí) všech akčních kroků
Jak si uzpůsobit Superpotravinovou stravu s různými zdravotními stavy:
Tento text pro tebe připravila MUDr. L. Eleková, s občasnými doplněními ze strany Mirka Jílka.
Je důležité, aby sis tento text přečetl, než postoupíš na Superpotravinovou stravu!
Samozřejmě vždy doporučujeme vše konzultovat s lékařem, kterému věříš a který zná tvůj zdravotní stav.
Úvod
Superpotravinová strava je původní strava lidského druhu, prosperovali jsme a rozmnožovali jsme se na ní statisíce let. Je dobré si to uvědomovat. Není na ní nic nebezpečného ani divného.
Dnes žijeme v civilizaci, mnohdy v nemoci a jsme zvyklí na úplně jinou stravu. Proto existují situace, kdy je třeba při přechodu na dietu postupovat s opatrností.
OBSAH:
- Kdy nejíst Superpotravinovou stravu
- Cukrovka
- Vysoký krevní tlak
- Histaminová intolerance
- Nedostatečná funkce ledvin
- Žlučník - kameny, odstraněný žlučník, zánět
- Chronický zánět slinivky a jiné její nemoci
- Děti, těhotné a kojící ženy
- Rakovina, epilepsie, roztroušenou sklerózu a demence
- Hyperurikémie a dna
- Problémy s játry
Kdy nejíst Superpotravinovou stravu
V podstatě je to je pouze alergie na tolik živočišných potravin, že to znemožňuje zajištění dostatečné výživy.
(pozn. Mirka Jílka - Souhlasím, jen k tomu chci dodat, že jsem v zahraniční komunitě zaznamenal případy lidí, kteří třeba měli diagnostikovanou alergii na hovězí nebo na jiné druhy masa a když velmi postupně a pomalu tyto potraviny zařazovali a zároveň vyřadili všechny průmyslové výrobky, jejich střeva se začala hojit a tyto "alergie" na živočišné produkty zmizeli. Superpotravinová strava je skutečně něco tak přirozeného a tak výživného, že pokud nemáte opravdu silné reakce, které vám v podstatě nedovolí nic živočišného pozřít, tak je velká šance, že zapojování živočišné potravy v malých dávkách vám může dodat potřebné živiny a být součástí vašeho uzdravení. Každopádně v tomto případě 100 % svůj postup přijďe probrat na konzultaci.)
Cukrovka
Všechny informace, jak postupovat v případě cukrovky 1. i 2. typu jsou uvedeny v KROKU 9: Průvodce léky - část Diabetes. V případě, že máte cukrovku se ujistěte, že si tento text pečlivě prostudujete a porozumíte mu, před nastoupením na Superpotravinovou stravu.
Vysoký krevní tlak
Hypertenze je nejčastěji způsobena účinkem zvýšené hladiny inzulínu a kyseliny močové při metabolickém syndromu nebo stresem. Inzulín podporuje zadržování sodíku a vody v těle, proto stoupá tlak. Kyselina močová stoupá jako následek poškození endotelu a v ledvinách spustí produkci aldosteronu, který vede ke stažení cév a zvýšení krevního tlaku. Kyselina močová také stoupá v důsledku hojné konzumace fruktózy. Jakmile se sacharidy v potravě razantně sníží nebo vynechají, následně klesne hladina inzulínu a krevní tlak.
Léky na krevní tlak zasahují na různých místech regulace krevního tlaku. Některé blokují adrenergní receptory (alfa2 blokátory, betablokátory), jiné ACE receptory (ACE inhibitory, sartany), další zvyšují vylučování vody a sodíku ledvinami (diuretika), jiné ovlivňují tonus cév (inhibitory kalciových kanálů).
Všechny fungují a dělají, co mají. U každého člověka samozřejmě různě. Pokud se lékař předpisem trefí do hlavního mechanismu, kterým se u pacienta zvedá tlak, je účinek léků významný. Neléčený vysoký krevní tlak organismus nepochybně poškozuje a může zabít. Rozhodně doporučuji tyto léky užívat, pokud se vám nepodaří odstranit příčinu, kvůli které tlak stoupl.
Při přechodu na nízkosacharidovou dietu jako třeba Superpotravinovou stravu™️ může krevní tlak klesat docela rychle, proto nemocní, kteří užívají antihypertenziva, by si hned po zahájení diety měli tlak měřit denně a podle měnících se hodnot snižovat až vysazovat medikaci. Vysazení těchto léků je jednoduché, řídíte se aktuálně naměřeným tlakem. V případě jen mírně zvýšeného tlaku, cca 140/85, je lepší lék neužít, než si způsobit potenciálně nebezpečnou hypotenzi.
Histaminová intolerance (doplněno M. Jílkem)
Superpotravinová strava bude vyžadoval zvláštní úpravy pro lidi se zvýšenou citlivostí na histamin. Při dodržování Superpotravinové stravy a odstraněním dalších zdrojů stresu, může dojít k zahojení střeva, kde dochází k produkci DAO enzymu, který pomáhá histamin štěpit. Může tak dojít k odstranění tohoto problému. Mě se to povedlo. Úpravy, které dále popíšu jsou vhodné z toho důvodu, abyste zbytečně netrpěli, než k zahojení střev dojde a abyste tělu vytvořili dostatek prostoru a nezatěžovali ho reakcemi na vyšší množství histaminu.
Čím citlivější na histamin jste, tím čerstvější a tím méně zpracované potraviny jen nutné konzumovat. Úplně se tedy vyhněte stařeným masům, masným výrobkům (uzeniny), mletý masům atd. Nejbezpečnější je v tomto případě čerstvé maso přežvýkavců - hovězí, jehněčí atd. Např. vepřové obsahuje vyšší množství histaminu.
Některé další živočišné potraviny obsahují větší množství histaminu a v první fázi doporučuji se jim zcela vyhnout: korýši a měkkýši, rybí jikry, vývar z kostí a některé mléčné výrobky - opět čím čerstvější tím lepší. Vyhněte stařeným a plesnivým sýrům, lepší jsou čerstvé sýry, mozzarella, ricotta atd.
Větší množství histaminu mají také ty kusy masa, které mají hodně pojivové tkáně - vazy, šlachy atd. Tuk nevadí, naopak.
Žloutky mají nízký obsah histaminu, zatímco bílky vysoký. Ale někteří lidé se musí na začátku vyvarovat vajíček úplně. Někdo lépe toleruje třeba kachní nebo křepelčí vejce. To je potřeba vyzkoušet.
Velký obsah histaminu má také káva.
Myslete na to, že histaminové intolerance není jen o úpravě stravy. Mě osobně histaminovou reakci spouštěla třeba i horká vana / sprcha nebo sauna. A čím více jsem byl v psychickém nebo fyzickém stresu, tím hůře jsem na histamin reagoval.
Nedostatečná funkce ledvin
Samotný vyšší příjem bílkovin zdravé ledviny nepoškozuje. Zbytečně vysoký příjem bílkovin je pouze plýtvání, ekonomické i metabolické. Některé lidské populace konzumující převážně živočišnou stravu přijímají až 200g bílkovin denně bez jakýchkoli problémů.
Ovšem, pokud jsou ledviny poškozené a nezvládají svou funkci, je třeba příjem bílkovin v potravě omezit. Obvykle to je 0,8g na 1kg ideální váhy a den nebo 1g na 1kg libové váhy a den. Libovou váhou (anglicky lean body mass) se myslí hmotnost těla, která zbude po odečtení veškerého tuku od tělesné hmotnosti. Štíhlá žena má kolem 20-25% tělesného tuku, muž 10-15%.
Máte-li chronické selhání ledvin, opravdu si musíte bílkoviny hlídat a je vhodné ledvinné funkce častěji kontrolovat. Jde o zjištění krevních hladin kreatininu a močoviny (urey). Když jsou tyto hodnoty zvýšené, je potřeba konzumaci bílkovin dodržovat dle doporučení výše.
Neznáte-li stav svých ledvin a máte obavy, nechte si zmíněné hodnoty v krvi zjistit. Jsou to velmi levné testy.
Nejčastějšími nemocemi vedoucími k chronickému selhání ledvin jsou cukrovka a vysoký tlak. Obojí se na dietě rychle zlepší a ledvinám to prospěje. Dále jsou to autoimunitní nemoci, vrozené vady a syndromy.
ŽLUČNÍK: Žlučníkové kameny
Vznikají při nedostatečném vyprazdňování žlučníku a stagnaci žluči při nízkotučných dietách. Jakmile ale vzniknou, mohou při vysokotučné stravě způsobit koliku. Žlučník při kontrakci a vypuzení žluči do žlučovodu může spolu s ní vypudit i kamínek a o zážitek je postaráno.
Oficiální medicína nezná způsob, jak se bez operace zbavit kamenů. Existuje metoda používající rozbití kamenů ultrazvukem, ale moc se nepoužívá. Neoficiálně existuje postup kombinující účinky jablečné kyseliny, magnésiové soli a olivového oleje. Nemohu ho oficiálně doporučit, ale instrukce jsou všeobecně dohledatelné a svědectví lidí, kteří ho absolvovali jsou povzbudivá.
Ideální je začít s vysokotučnou dietou s prázdným žlučníkem. Pokud to nejde, zvyšujte množství tuku v potravě postupně a užívejte trávicí enzymy, ideálně obsahující i žluč. Kokosový olej je rostlinný, tj. nepatří do Superpotravinové stravy, ale má specifické složení. Jeho mastné kyseliny nepotřebují ke vstřebání žluč.
ŽLUČNÍK: Odstraněný žlučník
(pozn. Mirka Jílka: Žluč je vytvářena v játrech. Žlučník ji pouze shromažďuje a upravuje. Když žlučník chybí, žlučovod se postupem času zvětší a může v něm být více žluči.)
V případě odstraněného žlučníku chybí výron většího množství žluči při jídle, které umožní emulgaci a kvalitní trávení tuků z potravy. Při jídle se do střeva dostane jen žluč, která je ve žlučovodu. Lidé bez žlučníku mohou špatně snášet tučná jídla.
Chtějí-li jíst vysokotučnou stravu, potřebují funkci žlučníku nahradit suplementováním býčí žlučí, která se prodává jako výživový doplněk nebo je součástí některých trávicích enzymů. V každém případě by člověk bez žlučníku měl na vysokotučnou stravu přecházet postupně, nikoli náhle. Postupně zvyšovat příjem tuků v potravě a podle potřeby přidat suplementy žluči.
=> Pokud je toto váš problém, berte ke každému jídlu tabletku "Trávení", kterou jste dostali v úvodním balíčku.
ŽLUČNÍK: Zánět žlučníku - akutní i chronický
Zánět žlučníku může vzniknout při žlučníkových kamenech i bez nich. Akutní zánět je značně nepříjemné onemocnění s horečkou, zchváceností, bolestmi v oblasti žlučníku, nevolností a někdy zvracením. Žlučník může při zánětu i prasknout, což je život ohrožující stav vyžadující operaci.
Příčiny zánětu jsou obvykle bakteriální, vycestování bakterií ze střeva nebo se do něj dostanou z jiného ložiska krví. Akutní zánět žlučníku vyžaduje lékařskou péči a řádné vyšetření.
Dieta je ze začátku pouze tekutá, voda, čaj, až po odeznění akutní fáze se zavádí pevná strava. Klasická žlučníková dieta je nízkotučná a tedy vysokosacharidová. Pokud by někdo po zánětu žlučníku chtěl jíst vysokotučně, měl by začít velmi opatrně a vždy suplementovat žluč i trávicí enzymy.
Změny ve stravování by měl každý nemocný probrat se svým lékařem.
Akutní zánět může přejít do chronického, někdy je zánět od začátku chronický bez výraznějšího akutního začátku. Rizika jsou stejná jako u akutního. Klasickým řešením je operace. Jsou-li přítomny kameny, lze se jich zbavit postupem uvedeným v jiné části tohoto textu.
Zánět bez kamenů vyžaduje přístup jako k jiné chronické infekci. Všeobecné postupy na posílení imunity mohou pomoci. Chronicky zanícený žlučník je ložisko infekce, která může mít negativní dopad na jiné orgány a tkáně.
Vzhledem k nepříjemnostem, které mohou nastat u člověka se žlučníkovými kameny nebo jinými jeho nemocemi při přechodu na vysokotučnou stravu, je rozumné si před zahájením diety nechat provést ultrazvukové vyšetření žlučníku. Zejména máte-li již obtíže, které by mohly být způsobeny onemocněním žlučníku.
Chronický zánět slinivky a jiné její nemoci
Při těchto nemocech neprodukuje slinivka dostatečně enzymů a šťáv k trávení potravy, zejména nedostatečné množství lipázy. Nemocní mají problém strávit tuky a těžší jídla, někdy také bílkoviny. Projevuje se to trávicími obtížemi, bolestmi, průjmem, stolice je mastná a může obsahovat kousky nestrávené potravy.
Řešením je trvalé užívání trávicích enzymů v dávce, která zajistí dobré trávení. Může to být až 100 000 IU k jednomu jídlu.
Děti, těhotné a kojící ženy
Je třeba dbát na dostatečný příjem kalorií, jíst dosyta, nedržet půsty. Také je třeba dbát na zvýšený příjem bílkovin.
Menší děti potřebují cca 2-2,5g na 1kg a den, těhotná a kojící žena potřebuje cca 10g bílkovin navíc. Děti neomezujte v nabídce bílkovin, přirozeně si regulují příjem potravy. Není ale vhodné, aby jedly víc než 3g na 1kg libové váhy a den.
Rakovina, epilepsie, roztroušená skleróza a demence
Mnoho druhů rakovinných buněk spotřebovává obrovské množství glukózy, protože mají poškozené mitochondrie a energii získávají fermentací glukózy v cytoplasmě. Tohoto jevu, nazývaného Warburgův podle jeho objevitele Otta von Warburg, využívá konvenční medicína při diagnostice nádorů metodou PET CT. Pacient vypije radioaktivně značený druh glukózy a přístroj zaznamená, v kterých částech těla se nadměrně kumuluje.
Konvenční medicína již nejde dál a pacientům nedoporučí nízkosacharidovou dietu. Naopak, onkologičtí pacienti v nemocnicích dostávají takové lahůdky jako jsou piškoty. No comment.
Chcete-li zkusit Superpotravinovou stravu při rakovině, bude mít největší efekt, pokud váš nádor „svítil“ na PET CT. Některé nádory „nesvítí“, u nich bude mít dieta omezenější efekt. V každém případě je dieta velmi výživná a pomůže zdravým buňkám zvládnout konvenční terapii.
Onkologický pacient by si měl dát při dietě pozor na tyto věci:
a) Limitovat bílkoviny na 1g na 1kg libové váhy (lean body mass) a den. Znamená to dle hmotnosti pacienta 40-80g bílkovin denně. Důvodem je vyhnout se aktivaci mTOR, biochemické dráhy, která při aktivaci podněcuje dělení buněk.
b) Praktikovat půsty, přinejmenším intermitentní půst cca 16hodin denně. Při půstu se aktivuje autofagie, likvidace poškozených buněk a tkání. Při půstu klesá inzulín, který aktivuje IGF- (insulin growth factor), ten také podněcuje dělení buněk.
Stejné instrukce platí i pro lidi, kteří mají epilepsii, roztroušenou sklerózu nebo demencí.
O tom, jak začít s půsty je kompletní článek ZDE >>
Hyperurikémie, dna
Je to jedna součást metabolického syndromu, která se na jakékoli nízkosacharidové dietě zlepší. Ovšem při přechodu do ketózy, se může dočasně zvýšit hladina kyseliny močové v krvi, protože při vylučování do moči soutěží v ledvinách s ketony. Je to dočasný jev po dobu max několika týdnů po zahájení ketózy, než se organismus naučí ketony dokonale využívat.
Z tohoto důvodu nedoporučuji ihned po zahájení diety vysazovat léky na dnu, protože by dočasně zvýšená hladina mohla vyvolat nepříjemný dnavý záchvat.
U pacientů se zvýšenou hladinou kyseliny močové, kteří nejsou léčeni, lze zvážit dočasné nasazení allopurinolu.
Problémy s játry
Když má někdo potíže s játry, k tomu je samostatný článek ZDE >>