Tučna strava při jaterních potížích
Článek od MUDr. Ludmily Elekové:
Nejčastějšími nemocemi jater jsou:
- steatóza (ztučnění)
- fibróza a cirhóza (důsledek dlouhotrvající výrazné steatózy, chronického zánětu nebo
konzumace alkoholu) - chronický zánět jater (hepatitis B, C a jiné viry, nebo autoimunitní)
- nádory nezhoubné i zhoubné
- mezi nemoci jater se počítají i nemoci žlučového systému – nitrojaterních žlučovodů a
hlavního žlučovodu. Žlučové kameny nejsou jen ve žlučníku, mohou se nacházet, ve formě
„písku“ nebo „bláta“ i v nitrojaterních žlučovodech. - Žlučovody může postihnout i autoimunitní onemocnění primární biliární cirhóza, kdy dochází
k zánětlivému poškození žlučovodů.
Autoimunitní onemocnění jater vyžadují z hlediska celostní medicíny stejný postup jako jiné autoimunitní nemoci a Superpotravinová strava při nich může být velmi prospěšná.
Rakovina jater vyžaduje dietu pro nádorová onemocnění. (Bylo popsáno ZDE dole na stránce)
Steatóza neboli ztučnění jater také velmi profituje z jakékoli nízkosacharidové diety, protože právě nadbytek sacharidů v kombinaci s PUFA a celkově nadbytem kalorií a nedostatečnými pauzami mezi jídly játra spolehlivě ztuční. Někteří možná vědí, jak se vykrmují husy a kachny na foie gras, lahůdkovou potravinu oblíbenou zejména ve francouzské a maďarské kuchyni. Drůbež se omezí v pohybu a násilně se krmí potravou, kterou naše babičky nazývaly šlejšky. Byly to v podstatě bramborové knedlíky: mouka a brambory, samé sacharidy. Znamená to, že jakýkoli savec kopírující životní styl vykrmujících se hus, dopadne stejně, bude obézní s tučnými játry.
Ztučnění jater je vratné při nízkosacharidové stravě, ideálně kombinované s občasným půstem. Pokud ale trvalo dlouho a došlo ke fibrotické přeměně jaterní tkáně, budou následky trvalé. Vazivová tkáň se odstranit nedá. Ale i v tomto případě bude člověk z low carb diety nepochybně profitovat.
Cirhóza je důsledkem dlouhodobé nemoci jater: pokročilé steatózy, chronického zánětu jakéhokoli původu, alkoholismu. Játra mají trvale a nevratně změněnou strukturu, je narušen koloběh krve a lymfy. Dochází k městnání tekutin na špatném místě: v břišní dutině (ascites), v žilách kolem jícnu a žaludku (jícnové varixy), narušuje se tvorba bílkovin, koagulačních faktorů, celkový metabolismus.
Cirhóza je konvenčními způsoby neléčitelná, léky dokáží pouze mírně brzdit a zpomalovat postup nebo kompenzovat příznaky. Šťastnější jedinci skončí s transplantovanými játry, méně šťastní na hřbitově po dost nepříjemném umírání.
Je-li cirhóza diagnostikovaná včas a nejsou dosud velké problémy s cirkulací krve a metabolismem, je možné ji dietou přinejmenším zpomalit, nebo zastavit. Základní princip diety, která má šanci zastavit cirhózu, je absolutní vynechání všech PUFA a MUFA (Co jsou PUFA a MUFA tuky vysvětleno ZDE), mohou se jíst pouze nasycené mastné kyseliny (lůj, ghí, máslo, kakaové máslo, kokosový olej). Absolutní vynechání fruktózy, včetně ovoce. Limonády a cukr jsou automaticky považovány za nevhodné pro každého. Lze pouze velmi nízkokalorické ovoce jako jsou lesní bobule nebo malé množství nízkofruktózového ovoce.
Superpotravinová strava založená na mase přežvýkavců, s malým množstvím ryb, libovém drůbežím a vepřovém (nejíst tuk těchto zvířat, mají celkem dost PUFA z krmiva), občas vejci, má šanci nemoc zpomalit.
Existují velké rozdíly v úmrtnosti na cirhózu v různých zemích, které nekorelují s konzumací alkoholu. Existují země se stejnou spotřebou alkoholu a s očekávaným stejným výskytem cirhózy jater, jejichž úmrtnost na cirhózu se liší téměř desetinásobně. Studie zkoumající možné důvody těchto rozdílů zjistily, že úmrtnost na cirhózu v dané zemi je tím menší, čím je tam vyšší průměrná hladina kyseliny močové. Kyselina močová je náhradní ukazatel konzumace živočišných potravin.
Země s vyšší konzumací masa a mléčných výrobků skutečně mají menší úmrtnost na cirhózu při stejné spotřebě alkoholu než země, kde se jich konzumuje méně. Živočišné potraviny jsou zase náhradním markerem konzumace živočišných tuků. Čím více živočišných tuků člověk jí, tím méně PUFA jí. Tato epidemiologická data jsou podkladem pro rozumná výživová doporučení.
Bohužel pacient trpící chronickým jaterním onemocněním včetně cirhózy, dostane v nemocnici úplně jinou stravu a úplně jiná doporučení: omezit nasycené tuky, jíst rostlinné tuky, spoustu sacharidů, zahušťovat moukou, jíst ovoce….Hřebíky do rakve, doslova.
Máte-li jakékoli jaterní onemocnění a je-li vám život drahý, vyhoďte ze svého talíře a domova všechny
PUFA (výjimka trochu rybího tuku, lze zajistit konzumací ryb a občasnou suplementací), nejezte ani moc MUFA (olivový olej, avokádo, sádlo, ořechy), cíleně se snažte jíst maso přežvýkavců a jejich tuk, maso jiných zvířat jen libové. Omezte sacharidy, zejména se vyhýbejte fruktóze (ovoce, cukr, med, agáve sirup a jiná podobná sladidla, slazené komerční nápoje). Jezte v osmihodinovém okně, mezitím se postěte.