Domácí sádlo, lůj a škvarky

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 32 minut
Počet porcí: 16

Kalorie na porci: 242 kcal

Sacharidy: 0 g
Bílkoviny: 0,4 g
Tuky: 27 g

Suroviny:

  • 500g syrového sádla nebo hovězího loje
  • jemná mořská sůl

Postup:

  1. Syrové sádlo nebo lůj nakrájejte na čtverečky. Položte sádlo/lůj do hlubokého hrnce. Škvařte na středním plameni. Snižte teplo na minimum, přikryjte hrnec pokličkou. Škvařte, dokud vám nevzniknou křupavé škvarky.
  2. Pomocí děrované lžíce odstraňte škvarky z hrnce. Položte je do nádoby vyložené papírovou utěrkou a posypte solí. Dejte stranou. Vypněte oheň a nechte tuk trochu vychladnout.
  3. Nalijte vyškvařený lůj/sádlo do zavařovacích sklenic a zakryjte.
  4. Uchovávejte lůj v chladničce po dobu až 2 týdnů nebo v mrazáku 3 měsíce. Škvarky skladujte ve vzduchotěsné nádobě ve spíži nebo v chladničce po dobu 3 týdnů.