Oopsie koláč

Sacharidy: 4 g
Bílkoviny: 8 g
Tuky: 42 g
Suroviny:
Pro každou vrstvu budete potřebovat:
-
8 velkých vajec
-
250 g smetanového sýra (mascarpone)
-
1 litr tučné smetany ke šlehání
-
¼ lžičky sody bikarbony
-
špetka soli
-
vanilkový extrakt (toto je zcela volitelné a doporučuje se pouze v případě, že ho podáváte dětem, nebo pro úroveň 4)
-
bobulovité ovoce na ozdobu (volitelné)
Postup:
- Předehřejte troubu na 150 stupňů.
- Do dvou velkých misek oddělte bílky od žloutků. Do mísy s bílky přidejte velkou špetku (přibližně čtvrt čajové lžičky) sody. Pomocí mixéru ušlehejte bílky tak, aby byly dostatečně tuhé.
- Do misky se žloutky přidejte všechen smetanový sýr a špetku soli. (Pokud chcete, můžete přidat kapku vanilkového extraktu). Žloutky šlehejte, dokud nebudou hladké (na vyšší stupeň to trvá jen asi minutu).
- Velmi opatrně spojte bílky a žloutky v jedné míse tak, že do bílků po kouskách přidáváte žloutkovou směs a pomalu ji přimícháváte. Takto postupujte, dokud se směs rovnoměrně nerozloží.
- Směs nalijte na dobře vymaštěnou nepřilnavou pánev 9 x 13 (použijte ideálně máslo na vymaštění dna a boků). Pečte 25 minut. Vyjměte těsto, když uvidíte, že se na povrchu vytvoří světle hnědá barva.
-
Zatímco se těsto peče, použijte mixér ke šlehání husté smetany ve velké míse, dokud nedosáhnete tuhé konzistence krémové šlehačky.
-
Když jsou „koláče“ upečené, vytáhněte je a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně vyjměte z pánve. Někdy se lepí, takže možná budete muset použít špachtli, abyste uvolnili spodky. Brzy budou hustě pokryty smetanou, takže nezáleží na tom, jestli vypadají dobře nebo se trochu drolí.
-
Spodní vrstvu koláče potřeme silnou vrstvou smetany. Položte vrchní dort a potřete další vrstvou smetany. V chladničce vydrží asi 3 dny.