Oopsie koláč

Doba přípravy: 15 minut
Doba vaření: 25 minut + chlazení 30 minut
Počet porcí: 8-10

Kalorie na porci: 416 kcal

Sacharidy: 4 g
Bílkoviny: 8 g
Tuky: 42 g

Suroviny:

Pro každou vrstvu budete potřebovat:

  • 8 velkých vajec

  • 250 g smetanového sýra (mascarpone)

  • 1 litr tučné smetany ke šlehání

  • ¼ lžičky sody bikarbony

  • špetka soli

  • vanilkový extrakt (toto je zcela volitelné a doporučuje se pouze v případě, že ho podáváte dětem, nebo pro úroveň 4)

  • bobulovité ovoce na ozdobu (volitelné)

     

Postup:

  1. Předehřejte troubu na 150 stupňů.
  2. Do dvou velkých misek oddělte bílky od žloutků. Do mísy s bílky přidejte velkou špetku (přibližně čtvrt čajové lžičky) sody. Pomocí mixéru ušlehejte bílky tak, aby byly dostatečně tuhé.
  3. Do misky se žloutky přidejte všechen smetanový sýr a špetku soli. (Pokud chcete, můžete přidat kapku vanilkového extraktu). Žloutky šlehejte, dokud nebudou hladké (na vyšší stupeň to trvá jen asi minutu).
  4. Velmi opatrně spojte bílky a žloutky v jedné míse tak, že do bílků po kouskách přidáváte žloutkovou směs a pomalu ji přimícháváte. Takto postupujte, dokud se směs rovnoměrně nerozloží.
  5. Směs nalijte na dobře vymaštěnou nepřilnavou pánev 9 x 13 (použijte ideálně máslo na vymaštění dna a boků). Pečte 25 minut. Vyjměte těsto, když uvidíte, že se na povrchu vytvoří světle hnědá barva.

     

  6. Zatímco se těsto peče, použijte mixér ke šlehání husté smetany ve velké míse, dokud nedosáhnete tuhé konzistence krémové šlehačky.

  7. Když jsou „koláče“ upečené, vytáhněte je a nechte vychladnout. Po vychladnutí opatrně vyjměte z pánve. Někdy se lepí, takže možná budete muset použít špachtli, abyste uvolnili spodky. Brzy budou hustě pokryty smetanou, takže nezáleží na tom, jestli vypadají dobře nebo se trochu drolí.

  8. Spodní vrstvu koláče potřeme silnou vrstvou smetany. Položte vrchní dort a potřete další vrstvou smetany. V chladničce vydrží asi 3 dny.