Slaninová “deviled” vajíčka

Doba přípravy: 5 minut
Doba vaření: 15 minut
Počet porcí: 12

Kalorie na porci: 178 kcal

Sacharidy: 0,4 g
Bílkoviny: 9 g
Tuky: 15 g

Suroviny:

  • 12 velkých vajec

  • 4 plátky vepřové nebo hovězí slaniny, nakrájené nadrobno

  • 1⁄2 šálku slaninové (špikové) majonézy

  • 1 lžička rybí omáčky (volitelně)

  • 1 lžička jemné mořské soli

Postup:

  1. Vejce dejte do velkého hrnce a zalijte studenou vodou. Přiveďte k varu na středně vysokou teplotu. Nechte vejce vařit v horké vodě 11 minut.
  2. Mezitím si opečte slaninu. Rozpalte litinovou pánev na vysokou teplotu. Nakrájenou slaninu dejte na rozpálenou pánev a za častého míchání dřevěnou lžící opékejte po dobu 4 minut nebo do křupava podle vašich preferencí. Odstraňte slaninu z pánve a položte na talíř vyložený papírovou utěrkou, aby okapala.
  3. Po uvaření vajec slijte vodu a vejce proplachujte pod velmi studenou tekoucí vodou minutu nebo dvě, aby se vaření zastavilo. Uvařená vejce oloupejte a podélně rozpůlte.
  4. Opatrně vyjměte vaječné žloutky a vložte je do střední mísy. Žloutky rozmačkejte vidličkou, dokud nebudou mít velmi jemnou texturu. Přidejte majonézu, rybí omáčku (pokud používáte), sůl a promíchejte vidličkou, dokud se rovnoměrně nespojí.
  5. Půlky bílků naplňte žloutkovou směsí. Ozdobte slaninou a podávejte.
  6. Uchovávejte ve vzduchotěsné nádobě v chladničce po dobu až 3 dnů.