Vývar z masa a kostí

Doba přípravy: 10 minut
Doba vaření: 24-48 hodin
Počet porcí: 1 šálek
Kalorie na porci: 50 kcal
Sacharidy: 0 g
Bílkoviny: 10 g
Tuky: 1 g
Suroviny:
-
4 litry studené vody
-
Hovězí maso a kosti (ideálně morkové kosti nebo zbytky kostí a kůže, nebo rybích kostí a hlavy)
-
2 lžičky jemné mořské soli
Postup:
- Vložte všechny ingredience do pomalého hrnce nebo do normální hrnce na vaší kuchyňské varné desce.
- Nastavte teplotu na vysokou, po 1 hodině stáhněte teplotu na nízkou. Vařte minimálně 1 den a maximálně 3 dny. Čím déle se vývar vaří, tím více živin a minerálů bude extrahováno z kostí!
- Když je vývar hotový, slijte ho přes cedník a kosti vyhoďte, maso nakrájejte / natrhejte a vraťte zpět.
- Vývar vydrží v lednici asi 5 dní nebo v mrazáku několik měsíců.
POZOR! Pokud teprve začínáte doporučuji spíše kratší vývary (3-4 hodiny) a třeba jen masové. Dlouho tažené (1-3 dny) vývary s kostmi obsahují velké množství histaminu, na který můžete být citlivý. Začněte tedy krátkými vývary a k delším se případně propracujte postupně.